Omega-3 to zbiór bardzo istotnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Z tego samego powodu jest również ważną częścią naszej regularnej diety. Wegetariańsk
Wegetariańskie kwasy omega-3 – źródła pochodzenia roślinnego
Zalecana porcja (RDA) dla kwasu alfa-linolenowego wynosi 1,6 grama dziennie dla mężczyzn i 1,1 grama dziennie dla kobiet. Dlatego wegetarianie muszą dbać o obecność w swojej diecie kwasów omega-3. Źródła roślinne to między innymi:
Wodorosty i glony
Nori, spirulina, wodorosty i chlorella to charakterystyczne odmiany alg, które mają kilka wartości odżywczych. Warzywa te są istotne dla obecności w diecie roślinnej kwasów omega-3 źródła. Są to jedne z nielicznych źródeł roślinnych, które zawierają DHA i EPA. Również w suplementach calanoil.pl źródła omega-3 to glony, które spożywane są przez morskie skorupiaki.
Nori to smaczny dodatek do sushi, natomiast spirulinę można dodawać do koktajli. Ponadto olej z alg jest również dumny jako jeden z niewielu wegańskich składników zawierających zarówno EPA, jak i DHA.
Brukselki
Innym wegetariańskim pokarmem, które można traktować jako dobre źródło omega-3, są brukselki. Oprócz omega-3, źródła te dostarczą też witaminy K i C.
Badania wykazały, że włączenie do diety warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko chorób serca. Tak więc upiecz, gotuj na parze, blanszuj lub smaż, aby dodać zdrowego akcentu swojemu posiłkowi.
Szpinak
Jako źródło omega-3 sprawdzą się również popularne zielone liście. Szpinak może usprawnić funkcje mózgu i poprawić pamięć. Zmniejsza ryzyko problemów wieńcowych i pomaga regulować ciśnienie krwi.
Kalafior
Jest to jedno z powszechnie dostępnych warzyw bogatych w kwasy omega 3. Oprócz tego, że jest dobrym źródłem niezbędnych witamin, ratuje wegetarian, oferując omega-3. Jedna porcja kalafiora może dostarczyć około 28 kalorii.
Awokado
Chociaż awokado nie jest polską rośliną, to coraz częściej włączane jest do naszej diety. Zawiera ono również dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3.